Enthousiasme gewekt en goesting gegeven
Samen leren samenleven en kwaliteitsvol onderwijs aanbieden aan elke lerende: dat is waarvoor het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap staat. En dat spat ook van de hartelijke manier waarop de collega's elkaar begroeten, wanneer ze binnendruppelen voor hun AI-opleidingsdag. Het gedroomde publiek om interactief mee aan de slag te gaan.
Michèle De Troch coördineert de digitale communicatieprojecten voor het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap én het lerend netwerk van GO! communicatieprofessionals: “De communicatiemedewerkers van onze 26 scholengroepen staan er vaak alleen voor: zij kunnen elke virtuele hulp goed gebruiken. Net zoals wij op de overkoepelende communicatiedienst trouwens, want AI en ChatGPT bieden onmetelijk veel mogelijkheden.
Wat AI kan en niet kan, en met welke tools: het komt allemaal aan bod tijdens de voormiddag. Na de lunch volgt dan het ‘doe-bad’: samen met Schrijfdokter Wim ChatGPT concrete vragen stellen en opdrachten geven uit onze eigen praktijk: een ervaring!”
Vanwaar het idee om een hele dag aan AI te wijden?
Michèle: “Daarvoor zorgde Wims enthousiaste en begeesterende optreden op de Dag van de Digitale Communicatie (van Kortom ), terwijl de pers bol staat van het toenemende belang van AI. Tel daarbij de GO! onderwijsmensen die helemaal into levenslang leren zijn en je weet: dit wordt een succes.”
En wordt het ook een succes?
Michèle: "Wim lost de hoge verwachtingen in: rustig en beheerst, realistisch maar tegelijk enthousiasmerend neemt hij de deelnemers op sleeptouw. Vakkundig en overtuigend zonder pusherig te zijn. Dat reflecteert zich in trainees die actief deelnemen, leergierig zijn en honderduit vragen stellen.
Dit zijn enkele spontane reacties van de deelnemers:
Doelstelling bereikt, dus?
“Het effect van de opleidingsdag is wat ik op het oog heb: communicatiemedewerkers die enthousiast zijn en vooral goesting hebben om daadwerkelijk met ChatGPT aan de slag te gaan. Ook al omdat Wim de angst voor het onbekende wegwerkt.”
Schrijfdokter Wim, hoe heb jij de dag eigenlijk ervaren?
“Heel interactief betekent ook heel vermoeiend. Dat overvalt me dan pas wanneer ik op de motor terug naar Mechelen snor. Toch wil ik het voor geen geld ter wereld missen, want het is vooral een heerlijk gevoel. Gedreven mensen zoals die van het GO! mee op weg helpen: het is en blijft een droom.”
Heb je zelf iets bijgeleerd?
“Oh ja, zoals elke keer. Want live onvoorbereide vragen aan ChatGPT voorleggen, het houd iedereen in de zaal scherp - ook mezelf.
Bovendien raak ik aan de praat met Bart Diliën, de IT- & communicatieadviseur van GO! scholengroep Huis 11 in Leuven. Hij is een early adopter van AI en ontwikkelt eigenhandig een fascinerende tool: een ticketingsysteem voor klusjeswerken in een van de scholen.
Het wonderlijke hierbij? Bart laat het ook al gerichte instructies voorschotelen om het probleem zelf uit de wereld te helpen. Hiervoor zorgt een API-koppeling met ChatGPT. Dat snápt de originele vraag en stelt eigenhandig out-of-the-box-oplossingen voor.
Op de vraag uit een school: “Help, er ligt een bal achteraan op een plat dak, waarop we niet mogen lopen”, antwoordt ChatGPT: “Probeer het eerst eens met een bladblazer af te blazen.” En dat lukt meteen: alweer een interventie voorkomen!